Gevelrenovatie Marktstraat 66 Schagen.

 November 2023 zijn wij gestart aan de gevelrenovatie van Marktstraat 66 te Schagen in opdracht van Kim Boontjes Makelaardij. Het betreft een grote vrijstaande woning midden in het centrum van Schagen. Op onderstaande afbeeldingen is te zien hoe het pand eruit zag voordat wij begonnen. De gevels zijn vervuild en het huidige verdiepte voegwerk is aan vervanging toe.

Gevelreiniging door middel van Stoom reiniging.

We zijn gestart met de gevelrenovatie door steigers op te bouwen waar nodig, gevolgd door het reinigen van de gevels. Deze vertoonden vervuiling en op sommige plekken was er een cementsluier aanwezig. We hebben dit aangepakt door de gevels te reinigen met heet water onder hoge druk, wat resulteerde in een prachtig eindresultaat.

Normaal gesproken vereist het behalen van dergelijke resultaten het stralen van gevels. Echter, omdat deze woning is opgetrokken uit extreem harde stenen, was stralen niet noodzakelijk. De hardheid van de stenen voorkomt dat vervuiling diep in de steen doordringt, waardoor deze gemakkelijk gereinigd kan worden. Dit proces vereist echter wel de juiste apparatuur en vakkundigheid.

Renovatie voegwerk

Na het reinigen hebben we het voegwerk zorgvuldig uitgehakt met behulp van pneumatisch gereedschap. Deze methode zorgt ervoor dat de voegen nauwkeurig worden verwijderd, zonder daarbij schade aan de stenen toe te brengen. 
Na het reinigen en uithakken hebben wij alvast een paar proefstukken voegwerk opgezet zodat er genoeg tijd is voor de klant om de juiste kleur voegwerk te kiezen.

Renovatie metselwerk

Na het reinigen van de gevels en het reinigen van de gevels zijn wij het metselwerk gaan renoveren. Een van de meest voorkomende problemen bij oudere gebouwen is vochtschade aan het metselwerk. Dit kan leiden tot afbladdering van de stenen en  scheuren in het metselwerk. Bij renovatieprojecten is het van essentieel belang om eerst de oorzaak van vochtschade te identificeren en aan te pakken. Vervolgens kunnen beschadigde bakstenen worden hersteld of vervangen, en kan er een nieuwe waterdichte afdichting worden aangebracht.

Het vinden van de juiste steen.

De grootste uitdaging bij renovatie van metselwerk is het vinden van de juiste steen. Wat we vaak zien is mooi gerenoveerde gevels waar dan niet de juiste steen is gebruikt, eeuwig zonde !
Dat werd ons op de Marktstraat 66 gemakkelijk gemaakt omdat wij de stenen uit een tuinmuur mochten halen. 

Verdiept voegwerk

Door gebruik te maken van een verdiepte voeg wordt de gevel zo gevoegd dat de stenen van de muur het meest prominent naar voren komen. Dit type voegwerk wordt vaak toegepast bij bijzondere of speciale gevelstenen. De verdiepte voeg lijkt op een normale voeg, waarbij de steen en de voeg zich op dezelfde lijn bevinden, maar met een subtiel verschil: de voeg is enkele millimeters dieper ingelegd. Dit creëert een ruimtelijk effect waarbij de voegen minder opvallen en de stenen als het ware uit de gevel lijken te komen. Hierdoor staat de uitstraling van de stenen centraal, terwijl de voegen een ondergeschikte rol spelen. Het aanbrengen van verdiept voegwerk vereist veel vakmanschap en geduld van onze voegers. Zie hieronder het prachtige resultaat.

Impregneren

Enkele weken na het voegen hebben we de gevels nogmaals met hoge druk gereinigd voor een optimaal resultaat. Zie filmpje hieronder.

Na het nogmaals reinigen van de gevels hebben wij de gevels geïmpregneerd. Dit doen wij door middel van vloeien. We doordrenken het metselwerk met impregneermiddel. Met deze  impregnatiemethode dringt het middel diep door in het oppervlak van de gevel en vormt een onzichtbare, waterafstotende barrière. Dit beschermt tegen vochtindringing, vorstschade, en vermindert het risico op schimmel- en algengroei. Bovendien vermindert het de absorptie van vervuilende stoffen, waardoor de gevel langer schoon blijft en onderhoudskosten worden verminderd.